Vad gör en medlem?


Segla Sofia Linnea

På Sofia Linnea får ni tillsammans segla en skuta så som man seglat i Stockholms skärgård i hundratals år. Ombord kommer du att samarbeta och dela hela dina dagar med andra människor, ibland under hårda förhållanden. Efter några dagar tillsammans växer en unik kamratanda fram.

Du blir en del av besättningen
Den som går ombord förutsätts hjälpa till efter förmåga. Befattningar som rorsman, navigatör, motorbåtsförare, utkik osv ska bemannas. Embarkeringsplatsen kan variera, vanligast är nog Stavsnäs.

En segling inleds med någon timmes utbildning i skeppskännedom och säkerhet. Sedan instruerar skeppare och båtsman fortlöpande i samband med segelsättning och manöver. Segel skall sättas och bärgas, ankaret fällas och lättas. Kocken behöver assistans med måltidsförberedelser, diskning etc.
Arbetet fördelas och leds av nyckelbesättningen som består av skeppare, båtsman och kock. Under längre seglingar indelas besättningen i två vakter.

Tid för avkoppling och samvaro
En seglingsdag kan vara ganska jobbig, men varje kväll ankrar vi för natten, badar, ibland bastu och intar vid 19-tiden en middag bestående av två eller tre rätter. Under kvällen brukar musikinstrumenten komma fram och sången ljuder över vattnet. Kojning sker i sköna kojer i ett gemensamt utrymme vilket många ser som en särskild krydda.

Har man sålt sin egen båt, men inte helt kan avstå från en skärgårdsupplevelse, så är Sofia Linnéa den perfekta lösningen och ett äventyr med nya och gamla kamrater på en 30-tonnare med 300 kvm segel och utan maskineri (vi har en liten motorbåt till hjälp).

Underhållsarbete


Sociala aktiviteter