Jag vill segla


Segla med Sofia Linnea

Under sommarsäsongen genomför vi fritidsseglingar med föreningens medlemmar. Du behöver inga förkunskaper men ett intresse för segling och skärgård kan vara bra. Till din hjälp finns alltid en skeppare, en båtsman och en kock från Sofia Linneas nyckelbesättning.

Seglingssäsongen omfattar maj till september. Seglinsplanen är indelad i segling måndag-onsdag och fredag-söndag med embarkering/debarkering under eftermiddagen, men avsteg från indelningen är möjlig och både endags, endygns- och tredygnsseglingar kan bokas.

Vid varje segling finns plats för 10-12 personer. Om du samlar ihop ett gäng kompisar så att seglingen blir fullbelagd disponerar ni båten själva, om du anmäler dig själv kommer du att få chansen att träffa andra seglingsintresserade personer.

Att segla Sofia Linnea är en förmån för föreningens medlemmar. Om du inte är medlem kan du bli det. Föreningen Sofia Linnea välkomnar nya medlemmar. Info om hur du blir medlem finns här

Om du är medlem och vill ut och segla kan du kontakta Johan Klinge, tel: 073-964 01 42 (bokningsansvarig).

Inför din segling

En segling med Sofia Linnea kräver inga stora förberedelser, men här finns lite tips för att göra din segling med Sofia Linnea så bra som möjligt.


Läsa på

Du behöver inga förkunskaper för att segla med Sofia Linnea, men om du vill få ut så mycket som möjligt av din upplevelse ombord kan du titta igenom vår broschyr som heter Välkommen ombord! Den berättar hur det går till att segla Sofia Linnea.

För dig som är skeppslagsledare finns ytterligare instruktioner i dokumentet Instruktioner för skeppslagsledare.


Packning

Vad och hur mycket du behöver packa beror förstås på hur lång segling du skall ut på. Värt att tänka på är att det ofta är kallare på sjön än det är till lands. Även mitt på sommaren är mössa och vantar ofta skönt. Vi seglar också oavsett vilket väder det är så regnkläder är viktigt.

Som förslag på vad du bör ha med har vi gjort en packningslista som du kan skriva ut och använda. Packningslistan gäller för en segling med övernattning.


Plats för ombordstigning

Vindarna styr Sofia Linneas färd över fjärdarna. Därför skiftar platsen för ombordsstigning respektive avstigning. Vanligast är Stavsnäs, men även Dalarö, Saltsjöbaden och Vaxholm förekommer. Dit är de allmänna kommunikationerna goda liksom möjligheterna till bunkring av förnödenheter, färskvatten etc.

Skeppslagsledaren håller kontakten med skepparen och svarar för att du vet vilken hamn som gäller för ombordstigning.


Besättning

Sofia Linnéas skeppare, båtsmän och kockar ställer alla upp ideellt och bjuder på engagemang och ledig tid så att Sofia Linneas unika profil, varje sommar i cirka 90 dygn, kan förgylla Stockholms skärgård från Landsort i söder till Arholma i norr.

Skepparen ansvarar för segling, navigation, manövrar, säkerhet etc och har det yttersta ansvaret ombord.
<Båtsman ansvarar i samverkan med skepparen för segelsättning, utbildning av skeppslag, däcksarbete vid slag, ankring och förtöjning.
Kocken ansvarar för intendenturen (mathållningen) ombord. Det finns ett talesätt som lyder “en skral skeppare står man ut med men aldrig en dålig kock”.
Mathållningen på Sofia Linnea håller högsta skärgårdskrogklass. Och skrala skeppare göre sig icke besvär.


Intresserad?

En segling med Sofia Linnea är en riktig seglingsupplevelse. Du får en chans att uppleva sjömanskap på många sätt - att visa hänsyn, känna gemenskap och få kunskap i navigation och segling samt uppleva Stockholms skärgård. Låter detta intressant är ett första steg att du blir medlem i föreningen - info om hur du blir det hittar du här. Vill du sedan komma i kontakt med oss, går det lättast här